Hoi en welkom bij de lightpainting fotografie cursus aangeboden door Otof fotografie en byJacqueline.

 

Hieronder een uitgebreide samenvatting met lichte richtlijnen, tips en tricks en een stappenplan voor het maken van een lightpaint foto. Ik benoem met nadruk lichte richtlijnen omdat in fotografie nooit iets zeker is de lichtomstandigheden op een locatie kunnen per minuut kunnen verschillen en zelfs per camera zeker 1 hele stop kunnen verschillen van elkaar

Voor lightpainting zijn er een aantal opties, er is geen goed en fout. hierbij gaat het puur om smaak en jouw idee m.b.t het eindresultaat. Wil je bijvoorbeeld lichtstrepen op de auto laten zien, of juist niet? Laat je de auto in een grote lichtspot staan, lightspill op de grond rond de auto, of vind je dat juist niets? De antwoorden daarop maken niets uit, die zijn smaak gebonden en kun je dus zelf bepalen!

Hieronder wel, ter ondersteuning, nog even wat belangrijke tips om je goed op weg te helpen:

 • Zet de gehele camera op manueel. Dus sluitertijd - ISO - Diafragma, maar ook witbalans en scherpstellen.

 • Gebruik een sluitertijd die lang genoeg is om voldoende door het beeld te lopen en te belichten. Bij voorkeur minimaal 4 seconden.

 • ISO en diafragma is dan altijd een spelletje, persoonlijk zit ik vaak rond F8 tot F11 om genoeg sluitertijd te kunnen gebruiken. Maar dit is geen vast gegeven. De ISO waarde kan alles zijn van ISO50 tot ISO400. Puur afhankelijk van de locatie.

 • De locatie zelf, de neiging om een donkere uitgestorven plek te kiezen is groot. Althans, zo begon ik zelf. Maar een locatie met bedrijvigheid en omgevingslicht is veel prettiger, dat geeft ook veel meer verhaal aan je beeld.

OP LOCATIE:

Als je je locatie hebt gekozen die goed bij je auto past. Denk bv aan een gras/zand-heuvel met een LandRover, een windmolenpark met een Tesla of een parkeerplaats met een MPV zet je de auto neer naar je zin. Zelf pak ik dan los mijn camera en loop ik een beetje rond terwijl ik door het occulair kijk voor een fijne compositie.

Daarna zet je de camera op statief, zorg je dat een deel van de auto flink verlicht is. B.v het wiel dichtbij de camera. Hierop stel je dan manueel scherp. Vergeet ook niet om je stabilisatie (Objectief + body) uit te zetten. Stel nu je sluitertijd in en pas daarna je ISO en diafragma aan voor een juiste belichting.

Hierin is "juiste" een strikvraag. Wat is juist? Belicht je nu voor de schaduwen, hooglichten, de auto of ??. Antwoord is, alles. Maak meerdere foto's, zorg dat je een belichting hebt voor alles in de omgeving. Ga liever naar huis met 10 foto's die je niet gebruikt, dan 1 te weinig waardoor die ene hoek te overbelicht blijft. Druk de foto steeds af d.m.v een afstandsbediening of je camera-smartphone app, dit om beweging van het beeld te voorkomen.

Nu je 10 foto's van de omgeving hebt met daarin een donkere auto gaan we rondlopen. Pak hiervoor je lamp. Bij voorkeur een instelbare in felheid. Maar zelf met gewoon een telefoon zaklamp werkt dit al. Zorg dat je klaar staat. Druk de sluiter af en loop "door de foto heen" terwijl je bij het begin en einde van de auto de lamp aan & uit zet. Dit herhaal je tot alle delen van de auto die in beeld komen correct belicht zijn.

Tip hierbij. Houd de lamp ver van de auto voor diffuus (zacht) licht. Hou hem hoger voor krachtigere schaduwen en hou de lamp wat dichterbij als je die lichtstrepen in de lak wil laten zien.

Ter afsluiting kun je de lamp nog in het interieur leggen en als je een RGB (kleur instelbare) lamp hebt kun je deze gebruiken om het rood van de achterlichten extra te versterken.

HET BEWERKEN:

Eenmaal thuis zet je alle foto's op je pc en ga je je selectie maken. Scroll hierbij door de foto's en open degene die je wil gebruiken als RAW/CR2/NEF in Photoshop of Lightroom.

 

 1. Open deze foto voor foto en begin met de donkere achtergrond foto.

 2. Kies hierna een foto uit waar een deel anders in belicht is, b.v in de achtergrond of door het langs de auto lopen.

 3. Nu heb je 2 "tabs" (in PS) open, met de 2 verschillende foto's. Foto 1 wordt de basis en foto 2 ga je daarop leggen.

 4. In het tab/tijdens de bewerking van foto 2 doe je CTRL A & CTRL C.

 5. Ga naar foto 1 en doe CTRL V. Nu heb je foto 2 op foto 1 geplakt en zie je alleen foto 2 nog.

 6. Kies rechts in beeld, boven de lagen, voor het dropdown-menu waar "Normaal" staat. Dit is je bewerking/weergave van de geselecteerde laag. In jouw geval, de laag "foto 2". Klik hierop en selecteer "lichter". Nu laat PS alleen de delen van foto 2 zien die.... Lichter zijn dan die in foto 1.

 7. Hierna klik je onder het lagen venster op het witte vierkantje, met de zwarte cirkel. Hiermee geeft PS de laag "foto 2" een masker. En een masker is DE truc om dit goed te doen. Want met een masker en penseel kun je bepalen wat je wel en niet ziet van die laag. Met de mogelijkheid het weer terug te halen EN de doorschijnbaarheid aan te passen.

 8. Nu je laag een masker heeft druk je op de "B" van je toetsenbord voor een Brush of penseel. Hiermee ga je nu over de delen heen van je laag "foto 2" die je niet wil laten zien. Deze "brush je weg". Je kunt de grootte van je brush aanpassen voor de kleine, of juist voor de grote, delen die je weg wil halen. Haal je teveel weg, geen paniek! Druk op de "X" van je toetsenbord om de werking van de brush om te draaien en teken over het geen wat je wel wil laten zien heen om het terug te halen.

 9. Herhaal stap 2 t/m 8 met elke foto uit de fotoshoot die je wil gebruiken om alles mooi belicht te hebben zoals je in gedachten had voor het eind resultaat.

 10. In veel gevallen heb je nu een Photoshop bestand met 8 of meer lagen. Als je deze nu allemaal selecteert, door op de bovenste laag te klikken met je muis, SHIFT in te drukken en op de onderste laag te klikken. Daarna CTRL G doet om er een groep van te maken en dan CTRL J om deze groep te kopieren. (Door het kopieren kun je nooit de fout maken iets onherstelbaar te veranderen). Klik nu met de rechtermuisknop op GROEP 2 en selecteer, groep samenvoegen.

 11. Nu bestaat je hele pallet aan lagen uit stap 1 t/m 9 nog maar uit 1 laag waarin alles is samen gevoegd.

 12. Als je nu CTRL A drukt opent PS deze laag als RAW/NEF/CR2 bestand om je de mogelijkheid te geven nog wat belichting, contrast, scherpte en verzadings -aanpassingen te doen.

 13. Je hebt nu de optie om 2 nieuwe lagen toe te voegen als dodge & burn. Om de schaduwen en hooglichten nog wat extra op te lichten. Dit doe je d.m.v:

 14. Klik bovenin de menu balk op "LAAG" -> "Nieuw" -> "Laag" (of kortweg = CTRL SHIFT N). Nu krijg je een popup wat je met deze nieuwe laag wil doen. Kies hier, bij "MODUS" voor "Zwak licht" in het scroll down menu" en vink "Vullen met neutrale kleur" aan. Photoshop heeft nu jouw nieuwe laag gemaakt. Herhaal deze stappen voor een 2 nieuwe laag en noem deze, ter geheugensteuntje "Hooglichten" & "Schaduwen".

 15. Selecteer nu 1 van de 2 lagen, deze stappen werken voor beide lagen hetzelfde namelijk. Ter voorbeeld "Schaduwen". Nu druk je weer op "B" voor de brush. (let op dat deze links in beeld onder je gereedschappen op zwart staat, die 2 kleine Z/W vierkantjes.) Maak hem, je brush, boven in beeld zwakker door bij DEKKING deze op 12% te zetten. en teken nu over alle delen heen in je foto die je donkerder wil maken. 

 16. Hierna druk je op X om de kleur van de brush te veranderen van zwart naar wit, selecteer je de nieuwe laag Hooglichten en herhaal wat je net deed, maar dan voor alles wat je lichter wil maken. Hiermee kun je b.v de lichtstrepen op de auto accentueren.

 17. Mijn persoonlijk favoriet dan in de bewerkingen. Maak een nieuwe laag aan, wederom met CTRL SHIFT N, en klik op J. Hiermee pak je de "Patch tool". Dit is een slim stukje gereedschap wat bestaat uit een cirkel die je van grootte kunt veranderen. Als je hiermee ergens op klik, of langer ingedrukt houdt en je muis beweegt, tekent. Dan vult Photoshop alles wat je heb betekend in met de kleuren en inhoud er omheen. Dus stel dat je auto vol met vliegen zit op de neus en je klik op al die kleine pitjes. Dan vult Photoshop dat op met kleur van de auto er omheen. Waardoor je zo dus viezigheid en b.v schade weg kan halen. Als je afbeelding niet te complex is kan dit dus ook werken met grote palen en borden in je beeld.

 18. Als het goed is is alles nu klaar!

TUTORIAL:

Dit is een video die mij enorm heeft geholpen in een deel van het bovenstaande begrijpen en na doen. Ik denk dat deze jullie ook goed op weg kan helpen. Voor de volledigheid zullen wij zelf nog een goede screen-capture van ons eigen process maken voor jullie en deze later toevoegen.

Lambo01.jpg
Auto_055.jpg
Audi_80_14.jpg
Automotive_044.jpg
Automotive_004.jpg
Automotive_016.jpg
 • Facebook
 • Instagram